Terug naar de hoofpagina van diamental Diamental Magazine Online
 
 
Hart4Es
 

Tijdloos onthaasten met Joop en Marleen
Door W.M.F. Leuver en H.T. de Kroon


Joop en Marleen zijn inmiddels geen onbekenden in de wereld van de New Age muziek (Al geven ze zelf de voorkeur aan de naam onthaastingsmuziek) en menig vraaggesprek met hen is, al dan niet correct, inmiddels gepubliceerd.

Diamental zocht daarom een geheel ander uitgangspunt om het gesprek aan te gaan. Iets dat meer bij de stijl van ons blad past. We besloten dan ook om de aandacht te richten op de menselijke kant en de consequenties die volgen op het kiezen voor de richting van je hart. Dit element kwam bij Joop en Marleen op twee verschillende manieren ter sprake. Zowel op het persoonlijke vlak, als op het gebied van de muziek, waarbij we niet eens kunnen spreken van een onderscheid, omdat het eigenlijk twee manifestaties waren van hetzelfde kernpunt; kiezen voor je hart.

Degenen die Joop en Marleen kennen, zal het dan ook niet verbazen dat het geen echt vraaggesprek is geworden, maar meer een sprankelende conversatie, waarbij voor ons ook de overeenkomsten duidelijk naar voren komen tussen Joop en Marleen en onze privé situatie, want ook wij hebben de weg van ons hart gevolgd en werken aan hetzelfde ideaal, wat bij ons resulteerde in het realiseren van Diamental.

Wij zijn dan ook heel blij, dat het tij voor Joop en Marleen gekeerd is en dat de innerlijke overtuiging zijn beslag vindt in de uiterlijke, materiele wereld. We hopen dan ook dat dit een ondersteuning zal zijn voor andere personen, al dan niet alleenstaand, om tegen wil en dank vast te houden aan dat deel van jezelf dat je essentie vormt. Tevens zijn we van mening dat naast het geestelijke deel, ook het alledaagse, zoals de zorg voor je kinderen en andere geliefden, een essentieel deel uitmaakt van de spirituele ontwikkeling van de mens. Marleen is daar een goed voorbeeld van.

Tegenwoordig hoor je nogal eens om je heen dat dit de tijd is om 'los te laten', 'relaties te verbreken'. Mensen zijn daardoor nogal eens geneigd om via hun ego beslissingen te nemen die op het eerste gezicht spiritueel lijken, maar die vaak wel ten koste gaan van een ander. Hierbij komt één van mijn geliefde uitspraken de hoek om kijken: "Doet niets voor jezelf dat ten koste van en ander gaat, maar doe ook niets voor een ander, wat ten koste van jezelf gaat!" Bovendien zijn wij het er sowieso niet mee eens, dat de enige manier om verder te komen is, door je banden te verbreken. We moeten het allemaal alleen doen, maar in een goede relatie kun je zowel zelfstandig, als samen werken. Ik wil deze inleiding dan ook besluiten met een regel die ik onlangs ter bevestiging hiervan tegen kwam; "zelfs de Ark van Noach kon men alleen als een koppel betreden."


17 september 2000

Harrie opende het gesprek met de volgende vraag: Momenteel zijn er in de New-Age wereld, of wat we dan ook zo noemen, een aantal mensen die heel resoluut hun leven over een andere boeg gooien. Nu leek het ons wel een interessant om in jullie geval te weten; wat is daar van terechtgekomen? Hoe je dat ervaart en of er specifieke problemen waren.

Marleen: op het moment dat we elkaar ontmoetten, hadden we allebei al een bepaalde weg ingeslagen. Wat hij zocht, zocht ik ook. Net gescheiden een hoop toestanden met kinderen, exen, huizen, geld en andere "aardse" zaken.

Joop: toen we elkaar leerden kennen waren we beiden bezig met een opleiding. Holistisch therapeute. Marleen zat een klas hoger dan ik, die was iets verder. Ik leerde Marleen kennen en dacht, 'nou dat is niet zomaar iemand'. Dus daar heb ik maar even mijn best voor gedaan.

Harrie (lachend): dat zien wij ook, dat het niet zomaar iemand is…..

Joop: Ik ben haar steeds beter leren kennen. Op een gegeven moment hebben we een cursus spirituele bewustwording samen gedaan.

Marleen: We gaan binnenkort weer een ontwikkelingstraining geven, gericht op persoonlijke groei.

Harrie: Zoals jullie Reiki cursussen?

Marleen: Het heeft niet specifiek met Reiki te maken. Maar zo is het wel begonnen; eigen Reiki trainingen gaan geven en dat bleek ontzettend goed te lopen. De mensen waren heel enthousiast.

Willeke: Is het dan een spirituele bewustzijnstraining?

Marleen: Nou, nee, zo willen we het niet noemen. Het moet heel aards gaan klinken en worden. Zie het maar als trainingen voor mensen die al een beetje aan het zoeken zijn geweest in deze materie, maar wie dat gegeven wat verder willen uit diepen. We willen dan een half jaar lang met dezelfde mensen werken. Iedere avond heeft een bepaald onderwerp. Ze krijgen opdrachten, huiswerk. Hoe het er uit komt te zien, daar gaan we nu op studeren.

Harrie: Heb je al een locatie? Marleen: We hebben nu eindelijk de ruimte in ons nieuwe huis. Joop heeft nu een aparte ruimte en hoeft niet meer te componeren in de slaapkamer.

Joop: Nu kun je in de slaapkamer wel een hoop inspiratie opdoen, maar zo'n studio werkt beter. We hebben nu straks ons eigen kantoor. Op de benedenverdieping.

Marleen: Ik was al uit het onderwijs weg, dat had ik achter de rug, dat stuk. Dat doe ik trouwens nu weer hoor, 2 dagen in de week heb ik een baan buitenshuis, voor een klein basisinkomen. De rest komt dan uit concerten geven, CD's verkopen, cursussen geven. De afgelopen tijd hebben hebben we optredens in het wijkcentrum gedaan, voor allerlei mensen, niet alleen voor mensen die daar een hoop geld voor betalen. Hele avond concerten. De visualisaties doe ik dan meestal met de mensen en er gebeuren op zo'n avond dan ook hele wonderlijke dingen. Het geeft vaak heel veel emoties. Joop gaat spontaan composities spelen voor iemand uit de zaal en dat geeft gewoon heel veel voldoening. Het was gewoon heel leuk om te doen, maar we hebben nu het gevoel dat we dat ook thuis kunnen. We hebben de ruimte. We hoeven nu ook niet iedere keer opnieuw in te richten, te sjouwen met de spullen.

Willeke: Op deze manier, bij jezelf thuis zet je natuurlijk een stuk van je eigen energie neer en dat hoef je dan niet iedere keer opnieuw te op te bouwen.

Marleen: Juist. En met de Reiki klassen doen we dat al jaren zo. Thuis, en dat bevalt prima.

Harrie: Dus jullie hebben wel een heel goed gevuld programma op het moment. Je hebt weinig tijd over.

Marleen: We hebben nooit tijd over, maar maken "op zijn tijd" wél tijd vrij voor onszelf.

Joop: Ik werk nu ook twee dagen in de week voor een basis inkomen en de rest van de tijd is voor de muziek, cursussen en wat er zich nog meer aandient.

Willeke: Maar het is wel zo dat het reguliere werk niet tegen jezelf in gaat.

Marleen: Nou in principe voor mij wel, maar wat nog meer tegen mijn principe inging was om het niet te doen. Want dan is het alternatief dat je dus van een uitkering moet gaan leven en dan ben je pas echt belemmerd in je doen en laten. Het liefst zouden we de hele tijd met ons eigen werk bezig zijn, maar daarmee kun je nu nog niet genoeg verdienen. Daarnaast hebben we ook nog eens vijf kinderen samen. Dat kost gewoon wat.

Willeke: Maar het is een concessie die je bewust gedaan hebt. Marleen: Ja, waar ik 100 % achter sta.

Willeke: Het lijkt me dan ook makkelijker om het te volbrengen, als je bewust gekozen hebt om het te doen. Zeker als je er voor 100% achter kunt staan.

Marleen: Ja. De verhoudingen kloppen nu ook beter. In het begin, toen ik 4 dagen werkte in het onderwijs en Joop thuis met het andere stuk bezig was, was dat niet zo. Dat brak me op. Er was voor mij geen balans meer. Je bent te veel bezig met dingen die je eigenlijk niet wil, niet echt leuk vindt, die je weinig groei geven. We moesten daar samen een balans in vinden, dus is Joop ook weer 2 dagen in de week gaan werken. Toen kwam dat huis ook nog eens onverwacht op de proppen. Dus ja, op dit moment voelt het als een nieuwe start na 7 trubbelige jaren.*1. Een nieuw begin maken.

Willeke: Dus door vast te houden aan wat voor jullie belangrijk is, kun je nu zeggen dat je door een stuk chaos, eigenlijk, testperiode heen bent.

Marleen: Precies, want dan komt dat huis ineens en we hadden zo'n bestelautootje nodig. Het zijn gewoon heel aardse voorbeelden, maar wel reëel.

Willeke: Nou ik denk dat het heel belangrijk is, om ook op het aardse gericht te blijven.*2.

Joop: Ook op het moment dat het slecht ging was dat belangrijk, het is natuurlijk altijd een stukje onzekerheid. Toch is er nog meer balans in mijn leven gekomen. Balans in die zin, dat het toch altijd een onzekerheid blijft van wat je verdient, maar daar zijn we tegen op gewassen.

Marleen: Maar het is altijd ergens goed voor, hè. Dat zie je nu ook weer. Het gebeurt eigenlijk nooit, dat je voor niets bent geweest. Daar staat tegenover dat als je bijvoorbeeld naar de Darling Market gaat, we soms best veel geld verdienen in één weekend. Daar staat tegenover dat andere dingen misschien wel niet zoveel geld opleveren, maar dan gebeurt er vaak iets anders, wat dan ook weer de moeite waard is. Net zoals wat jullie nu ineens doen. We hebben er niet bij nagedacht. Het gebeurt gewoon.

Willeke: Ja, we kregen jullie emailtje met het bedankje voor het promoten van jullie muziek, iets wat vooral Harrie al jaren met veel plezier doet en we besloten dat we het uitbrengen van jullie nieuwe CD meteen aan een interview konden koppelen. We hebben deze datum gekozen omdat die het beste uitkwam. We wisten niet eens dat het een paranormale beurs was, maar dit geeft ons meteen de gelegenheid om ook wat interessante mensen te ontmoeten.

Joop: Maar het is ook wel een heilig geloof in iets, hoor. We hebben wel eens ergens gestaan, daar was het heel stil. Dat kan me dan nog ontroeren, dat er op een gegeven moment een oudere man met tranen in zijn ogen staat te luisteren. (Op dit moment moest Joop even slikken en hield hij het ook niet helemaal droog.) Dan kan ik ook zeggen; voor die man zijn we hier geweest. Dat kan me dan net weer dat stuk voldoening geven.

Marleen: Als je een CD verkoopt, is het precies hetzelfde verhaal. Soms gaat de verkoop goed, soms niet, soms net ertussenin. De distributie van de CD's loopt nog steeds niet echt naar onze zin. Het is iets waar we nog steeds energie in moeten stoppen. Maar als er dan een telefoontje komt van een vrouw die dan kanker heeft en die zegt het is een ramp om zo ziek te zijn; "maar als ik het CD-tje de hele dag draai kom ik er wel doorheen. En mijn vriendin precies hetzelfde. Wil je die andere ook opsturen." Dan denk je, het is misschien maar iets kleins, maar voor ons is het heel wezenlijk. Er is gewoon iets met zijn muziek wat aanzet tot steun of troost. Het is voor iedereen heel verschillend.

Harrie: Ik heb dat ook gehad in zware tijden. Er is altijd wel een muziekstuk op elke CD, dat je heel erg aanspreekt. Als ik daar dan behoefte aan heb, dan draai ik het een keer of 6 en dan kom ik in een bepaalde energie. En dan herinner je je zoveel en dan voel je de warmte. En dat kan echt helpen ja.

Marleen: Dat voel ik dan ook zo, als ik kijk naar Joop, naar zijn inzet en zijn oneindige geduld en geloof. Ik vind het soms wel hard en ik hoop dat het de komende tijd wat makkelijker gaat. dat het mag gaan gebeuren. Zijn muziek heeft zo'n waanzinnige waarde. Zeker nú, voor de mensen, de leegheid, de eenzaamheid, het verdriet, dingen verwerken, noem maar op. Ik zou willen dat iedereen, in plaats van een slaappil de CD naast zich op het nachtkastje zou hebben liggen. Want het is gewoon een middel wat werkt en dat geeft naar hem toe natuurlijk een stuk erkenning waarvan ik denk, 'dat heb je ook nodig'. Je kunt niet 8 jaar lang alleen maar investeren. De erkenning is net zo wezenlijk als de financiële waardering.

Harrie: Je kunt natuurlijk wel spiritueel zijn, maar geld is nou eenmaal de olie van deze maatschappij. Als er een onderdeel kapot is zul je toch een nieuw onderdeel moeten kopen? Als er bij ons een printer kapot is zal er toch ook een nieuwe moeten komen. Wij moeten ook onze internetkosten kunnen betalen.

Marleen: Zo'n wagentje dan, het is gewoon een oud lijk hoor, van 12 jaar oud. We zochten er al heel lang naar en nu liepen we er dan tegenop. Maar nu denken we, 'Als hij er nou maar niet mee ophoudt de eerste 5 jaar'. Zonder die auto kunnen we geen kant uit.

Harrie: Je vertelde laatst dat je in een klooster geweest was, voor de zoveelste keer en dat je daar inspiratie hebt gekregen voor een hele nieuwe CD.

Joop: Ja, dat klopt. Dat is bijna helemaal de muziek van de 'Garden of Love' geworden. Ik moet ook zeggen dat het ook gewoon thuis gebeurt. Het is niet zo dat we zeggen dat je er voor in een klooster moet zitten om te componeren, want dat kan thuis ook. Op deze nieuwe CD staan er ook verscheidene nummers van. We geven nu de CD's in eigen beheer uit. We willen niet meer dat derden, die toch een stukje macht hebben, er dermate invloed op uitoefenen. Dat hoeft niet eens met de muziek te zijn, dat kan ook met de hoes zijn. Het is gebeurd dat er een CD bij mijn CD ingesloten zat van iemand anders die ik helemaal niet ken, maar dat wordt gewoon gedaan.

Willeke: Je werkt nu onder je eigen naam?

Joop: Ja, dat is ook een beetje dat verhaal wat ik net vertelde. Sharin vind ik een hele mooie naam Deze naam heb ik 'gekregen' via een hypnose sessie, maar de werkelijke reden was dat de man van die CD maatschappij, die de CD in de collectie wilde nemen, wat voor mij ook heel belangrijk was, vond dat er een meer mysterieuze naam bij hoorde. Joop Hoogendoorn was te Hollands. Een beetje James Last op klompen, weet je wel. Maar ik heb nu eigenlijk, zoals het er nu uit ziet, de laatste CD gemaakt. Dat was ook een soort verplichting. De volgende CD's wil ik uitbrengen onder mijn eigen naam. Het is het afsluiten van die cyclus.

Willeke: Je kunt dus zeggen dat je nog bezig bent met het afsluiten van de oude cyclus terwijl je al bezig bent met het opzetten van een nieuwe*3.

Joop: Het zijn een aantal cyclussen die door elkaar lopen als het ware. Het ene wordt afgerond en het andere wordt weer opgestart en dat klopt in die zin dat je het uiteindelijk naar jezelf toe keert.

Willeke: Dat komt eigenlijk een beetje overeen met je persoonlijke leven. Je bent in je thuissituatie al aan het opbouwen en nu is er het nieuwe begin van wat je allemaal met je muziek en cursussen gaat doen.

Joop: Ja, dat klopt wel. Daarom is het zo mooi dat die woning is gekomen, omdat we ook liever thuis wilden werken. Ook op het kostenplaatje werkt het door. We betaalden allebei huur en als je dan ziet met de manier van werken die we hebben, dan is dat toch mooi meegenomen.

Marleen: Cadeautje. Joop: Op het moment leg ik me toe op persoonlijke composities maken voor andere mensen, gericht op die hele mens. In Gouden Handen gebeurde dat opeens, toen begon ik een speciale compositie te spelen voor een bepaald persoon. Nu maak ik een compositie, juist gericht op die ene mens, op aanvraag of spontaan tijdens onze concerten.

Willeke: En dat doe je aan de hand van een vragenlijst? Zijn dat vragen die jij stelt, waar de mensen een antwoord op geven of stel jij zelf vragen.

Joop: Het gaat zo; ze mogen vragen beantwoorden die ik op een formulier heb staan. Het zijn vragen die ik op één of andere manier nodig heb en dat heeft vaak met vreugde en verdriet te maken en daar zit een stuk emotie in. En als ik die antwoorden heb ga ik achter de synthesizer staan en die antwoorden geven de compositie aan. Nu kunnen we dat op CD meegeven.

Willeke: Ik kan me indenken dat je merkt, dat zo'n CD die speciaal voor iemand gecomponeerd is, ontzettend veel steun kan geven. Dit vind ik heel waardevol. Het is ook leuk om zo'n CD cadeau te doen.

Joop: Dat kan, maar ik heb er wel de vragenlijst bij nodig. Die moeten de mensen persoonlijk invullen.

Marleen: Nog een positieve ontwikkeling; Joop gaat persoonlijke composities maken, gericht op Reiki. Hij gaat voor 4 mensen zo'n compositie maken en dan gaan ze in het blad Onkruid schrijven, net name over die persoonlijke composities en daarna de reacties van de mensen die de muziek hebben ontvangen, wat het voor ze doet. Dat is ook een hele positieve bijdrage die plaatsvindt. Het is niet omdat je zo graag in de publiciteit staat maar je hebt het wel nodig. Het omgaan met publiciteit is een essentieel onderdeel van wat je doet, en dé manier om mensen te bereiken. Er gebeurden echter ook vervelende dingen. Op de televisie, b.v. Toen met dat verslag op het Eigentijds Festival. Toen is Joop geïnterviewd en dat is ook uitgezonden maar dan zie je dat er precies weer dat stukje uit gehaald wordt waarvan je denkt, shit, maar daar ging het nou helemaal niet over. Op die manier komt het net op de verkeerde manier de wereld in. Joop heeft hele wezenlijke dingen gezegd en dan ontlokken ze iets wat hij eigenlijk niet wil melden. *4. Dan zie je het terug en dan denk je, 'dat is niet wat ik wil zeggen'. Dat is jammer. Daar moet je mee om leren gaan. Daar hebben we de afgelopen jaren veel ervaring mee opgedaan. Vooral als je met kopstukken om gaat, daar leer je ontzettend veel van. Vooral, zoals wij vinden dat het niet moet. Dat is niet hautain bedoeld maar het is gewoon zo.

Harrie: Dus jullie zijn wel tevreden op dit moment.

Marleen: Ik vind het nog steeds een lekker ding. Joop (iets serieuzer): Het is wel anders dan toentertijd. Gelukkig lijkt nu het moment aangebroken waarop het positief draait en het tij zich ten gunste keert!

Marleen: We krijgen ook steeds meer ruimte. De kinderen zijn ook bijna zelfstandig. Ze gaan één voor één het huis uit, op de jongste na. Mijn dochter heeft nu ook een eigen huis, dus daar zijn we ook aan het helpen. We zitten midden in de verhuizingen. De kinderen zijn ook een hele investering geweest. Toen we gingen scheiden waren het nog 3 hele kleine wurmen. Als je dan ziet wat een sterke volwassen mensen aan het worden zijn, dan geeft dat natuurlijk ontzettend goed gevoel. Wij hebben ook tijdelijk apart gewoond. Ik zat ook nog 'vast' aan de kinderen, en dat met heel veel liefde. Je zorgt dat ze het ook alleen kunnen. Tijd voor onszelf is heel belangrijk. Ik heb in dit huis mijn eigen ruimte en dat is heel erg nodig. Want ik schilder en ik lees heel graag. Ik moet me terug kunnen trekken. We laten de dingen spontaan gebeuren. Het is net hoe het uitkomt. Het gaat allemaal wel goed zo. Het is dus niet zoiets van een hereniging, van nu komt het allemaal goed zo. De relatie moet wel goed zijn geweest, want er was een tijd dat Joop alleen heeft gewoond, dan weer op Soeria zat en dan weer in het klooster een tijdje, en ik heel erg op de kinderen gericht en dat was dan omdat het in die bepaalde periode nodig was. We hadden al 10 keer kunnen zeggen wat is dit voor een rare manier of zo. Het enige wat van belang is, is dat het hartegevoel er is. Het komt altijd wel weer goed en wordt steeds hechter en duidelijker.

Harrie: Je werkt aan hetzelfde ideaal natuurlijk!

Marleen: Ja, het kan zijn dat Joop bij wijze van spreken dagen alleen daar beneden zit. Dan gaat hij naar zijn werk, en andere keren ga ik. Op zo'n moment heb je het rijk alleen en daar hebben we allebei behoefte aan. We kunnen heel goed samen werken maar dat wil niet zeggen dat we continue bij elkaar op de lip moeten zitten. Een leuk voorbeeld was de deadline voor de hoes van de CD. Er was toen veel werk en we dachten op een gegeven moment, we zoeken een mooi plaatje want er gebeurt, wat de CD hoes betreft, gewoon niks. Toen ging ik onverwacht met mijn dochter naar Griekenland. Mijn schilderspullen meegenomen en toen ik thuis kwam was de hoes klaar. Heerlijk bij de ondergaande zon op het strand mijn schilderij zitten maken en een stuk daar van is de hoes geworden. Maar thuis lukte het toen niet. De sfeer, de gelegenheid en de rust om het te doen ontbrak me.

Willeke: Dan geeft het natuurlijk extra voldoening om te zien dat zo'n onverwachte reis een uitstekende gelegenheid schept! Op zo'n moment merk je toch ook, dat je niets af hoeft te dwingen, omdat, als het echt nodig is, je op een onzichtbare manier op belangrijke momenten hulp krijgt.

Marleen: Daar zijn we zo van overtuigd. Dat ideaal en die overtuiging is er gewoon niet uit te branden, gelukkig!

Harrie: Jullie zijn allebei ook nuchter genoeg. Ik zal nooit vergeten dat je eens vertelde: "Die naamloze vrouw die het eten kookt en er voor zorgt dat de kinderen niets te kort komen, die er echt ook voor anderen is, dat is een uiting van werkelijke spiritualiteit, maar die vrouw kent het woord niet."

Marleen: Ja, je hebt mensen die zich spiritueel ontwikkeld noemen en die allerlei cursussen hebben gedaan, boeken hebben gelezen en die het allemaal zo goed weten. Maar die het te druk hebben om iets te doen voor die buurvrouw die daar dood ligt te gaan op dat moment. Dat zie je bij 'spirituele' mensen heel vaak. Die denken; schijt aan de hele wereld. Mijn stoel uit blijven. Ik koop een boerderij waar ik lekker ga zitten en de schade die ik aan een ander doe, die buitengesloten wordt, alla, het zij zo. We hebben het zelf zo ervaren. Joop mocht zijn CD's niet meer verkopen. Niet omdat het te commercieel was, maar omdat hij teveel belangstelling kreeg. Niemand anders mocht een cent verdienen. Joop moest het zien als een ere kwestie dat hij op het podium mocht staan. Pure jaloezie. Onderdanigheid. Daar heb ik geen zin in, helemaal niet. Voor mij zijn we allemaal evenveel waard.

Willeke: Ik denk dat het ook niet hoeft. Een werkelijk spiritueel mens stelt zichzelf niet boven een ander. Zelfs bij een ontmoeting als Drunvalo voelde ik me niet minder. Dat gevoel geeft hij je ook niet. Aan de andere kant heb ik het ook ervaren dat een bepaald slag 'spirituele' mensen mij benaderden met het air dat het een hele eer was dat ze mij een beetje van hun tijd gunden.

Marleen: Deze mensen zijn gewend anderen naar hun hand te zetten. Die willen onderdanigheid. Je leert onderscheid te maken, in hoe je de mensen in schat. Ik ben er ook niet meer bang voor. Ook leer je steeds meer om op jezelf te vertrouwen en als je het verkeerd ziet denk je, oké, ik zat fout. Er is ook niet meer die angst om fouten te maken, daarvoor lopen we ook hier rond, omdat we nog steeds fouten kunnen en mogen maken. In ons geval betekende dat dus, dat Joop 2 tot 3 keer per week naar het optreden moest komen, daar spelen, er niets mee verdiende, niet mocht praten en geen CD's mocht verkopen. Nou dan hoeft het niet meer. Dan is de balans weg. Je kunt gerust eens ergens gratis optreden, zolang de verkoop van CD's daar tegenover staat of het een goede ervaring is.

Joop: Zo hadden we laatst een optreden voor gehandicapte kinderen. Ze wilden zo graag dat de kinderen tijdens het snoezelen naar de muziek konden luisteren. Daar is financieel niets te halen, maar als je ziet hoe die kinderen op de muziek liggen te kronkelen. Dat maakt zoveel goed. Daar kan ik echt van genieten.

Natuurlijk gaat het niet alleen om geld!


Dat de muziek van Joop, al dan niet ondersteund door de visualisaties van Marleen, een helende werking heeft, mag inmiddels bekend zijn. Joop en Marleen worden dan ook van tijd tot tijd verblijd met reakties van mensen, die de positieve ervaringen, verkregen door het luisteren naar Joop's muziek, graag met hen wilden delen. Marleen vertelde ons dat ze inmiddels zoveel verhalen heeft verzameld, dat ze er meerdere boeken mee zou kunnen vullen. "Er zitten hele wonderbaarlijke dingen bij", vertelde ze ons.

Het zijn het soort van verhalen, die een grote ondersteuning zou kunnen zijn voor anderen, die zich in een soortgelijke situatie geplaatst zien. Marleen was het dan ook met ons eens, dat het zonde zou zijn om ze "op de plank te laten liggen" en heeft ons enkele van die verhalen aangeleverd (zie schrijvers, diversen). Uiteraard met toestemming van de persoon waarom het gaat.


Noten

* 1. Bekend getal; 7 jaren. Harrie en ik hopen dat nu de vette jaren aan gaan breken.
Terug naar tekst


* 2. Uiteindelijk is het zo dat de buitenwereld een weerspiegeling is van je innerlijke veranderingen. Drunvalo schrijft daarover in zijn artikel over de "Inner en Outer worlds", binnenkort op onze site in het Nederlands te lezen.
Terug naar tekst

twee ineengelopen  cirkels* 3. (Hierbij kreeg ik spontaan dit beeld van de twee ineenlopende cirkels, wat mij deed denken aan de situatie waar momenteel heel veel mensen in zitten.)
Terug naar tekst

* 4. Tijdens ons interview met Drunvalo maakten we dat ook mee. Pas toen de dingen gezegd werden, die nogal schokkend waren en waar Drunvalo eigenlijk helemaal het focus niet op wilde richten, veerde de andere reporter, die de hele tijd nogal onderuitgezakt had zitten luisteren, omhoog.
Terug naar tekst


Sinds ons eerste interview, nu al weer 5 jaar geleden zijn Joop en Marleen door een scala van ontwikkelingen gegaan. Tijd voor een update, dacht we zo. Klik hier om deze te lezen

Meer over Joop Hogendoorn op zijn website: http://www.joophogendoorn.eu


 
nopix
stichting diamental